Opšta pedijatrija

OPŠTA PEDIJATRIJA  je grana medicine usmerena na praćenje rasta, razvoja i ukupnog psihofizičkog zdravlja vašeg deteta, prevenciju bolesnih stanja, kao i lečenje širokog spektra zdravstvenih problema koji  većinom ne zahtevaju bolničko lečenje i mogu biti rešeni ambulantnim putem. Oni se kreću od emocionalnih teškoća i socijalne neprilagođenosti, do različitih fizičkih problema, alergija, infekcija, kožnih promena i drugih neuobičajenih reakcija i stanja organizma kao posledica delovanja spoljašnjih ili unutrašnjih faktora ili nekih fizioloških odstupanja.

Najčešća pitanja pedijatru

Odgovor je prilično težak jer svaka kompanija koja proizvodi adaptirana mleka, daje prednost svom proizvodu. Ukoliko se odlučite za neku od mnogobrojnih mlečnih formula, ne treba je menjati bez potrebe. Posebno, ukoliko vaša beba lepo napreduje i ne ispoljava alergijske reakcije! Ukoliko sumnjate da nešto nije uredu, nabolje je obratiti se svom pedijatru kako bi rešili problem i videli da li postoji objektivni razlog za vašu brigu. To mogu biti alergija ili loše varenje mleka, drugi zdravstveni problemi, ali je često u pitanju i nesnalaženje roditelja.

Kod beba do 4 meseci starosti, priroda se potrudila da sama da odgovor. Beba sama određuje broj podoja ili obroka. Potrebno je samo prepoznati karakteristične znake da je gladna. Obično je tada više aktivna, često otvara i zatvara usta, sisa svoje prste, okreće glavu prema dojci, dok je plač samo poslednji u nizu znakova kada ste najverovatnije već zakasnili sa hranjenjem. Od 4. do 6. meseca je poželjno jedan podoj zameniti obrokom druge hrane. Beba će biti više sita i sama smanjiti broj obroka. Bitno je naglasiti da je tokom hranjenja nikada ne ostavljate bez nadzora kako se ne bi desile neželjene situacije poput zagrcnjivanja, aspiracije ili davljenja.

Zavisi od indikacija. Bebama na prirodnoj ishrani probiotici nisu potrebni ukoliko nemaju grčeve. Ukoliko su oni prisutni, zvanično se najviše savetuje probiotik sa kulturom Lactobacilus reuteri. Još uvek nema čvrstih dokaza sa primenu drugih sojeva probiotskih kultura u beba, mada se kod postojanja alergijskih promena na koži preporučuje davanje Lactobacilus rhamnosus-a.

Reakcija bebinog organizma nakon primanja BCG vakcine je u većini slučajeva predvidiva i sastoji se od pojave manjeg crvenog plika na mestu uboda nakon nekoliko nedelja od davanja vakcine kada roditelji već zaborave na to. On se nekad može pretvoriti u ranicu koja je ispunjena tečnošću bele ili žućkaste boje ili čak sukrivicom. Nema razloga za brigu i potrebno je samo prekriti to mesto gazom kako bi imalo dovoljno vazduha. Na kraju, obično do 12. nedelje dolazi do formiranja ožiljka što je dokaz uspešnosti vakcinacije. U manje od 10 % se on ne razvija ali još uvek nema dokaza da vaše dete nije razvilo imunitet ili da treba biti ponovo vakcinisano.

Približno polovina dečaka ima fiziološku fimozu (suženje kožice penisa) do svoje 3. godine. Ona predstavlja prirodnu zaštitu glavića od iritacije i njeno prerano ili naslino povlačenje pre treće godine, jeste nepotrebna i štetna manipulacija kojom možete samo naneti štetu detetu i otežati kasnije lečenje, ukoliko bude potrebno.

Generalno se zdravoj deci ne preporučuje suplememtacija vitaminima ili mineralima jer većinu njih dobijaju balansiranom i zdravom ishranom. Danas je dosta kontradiktornih podataka o značaju vitamina kao vid terapije pojedinih zdravstvenih problema. Možda su najubedljiviji podaci o ulozi vitamina D (po nekima je to hormon) ali i minerala Cink, u prevenciji i lečenju nekih alergijskih bolesti. Naravno postoje druga bolesna stanja koja su udružena sa njihovim deficitom ali je ipak najbolje konsultovati se sa svojim lekarom ukoliko sumnjate na to. Neki od simptoma i znakova nedostatka vitamina i minerala su hronični umor, loš kvalitet sna, gubitak apetita, slabost mišića, bolovi u kostima, krta kosa, lomljivi nokti, depresija, trnjenje ekstremiteta, nepravilan ili ubrzan rad srca, gubitak težine, sklonost prehladama, krvarenje iz desni i mnogi drugi.

Sve više roditelja ima problem sličan vašem. Najčešći razlog tome je oslabljen imunitet vašeg deteta. On može biti oslabljen iz različitih razloga (stečenih ili urođenih) i dijagnoza se najčešće postavlja nakon detaljnije labaratorijske dijagnostike. Treba svakako biti uporan u traženju uzroka zašto je vaše dete sklono prehladama ili je bolešljivo, jer se rešenje skoro uvek može naći. 

Šum na srcu je samo jedan od nekoliko različitih “zvučnih signala”, koji se mogu čuti prilikom slušanja srca deteta. On nastaje usled vibracija krvi tokom prolaska kroz srčane šupljine ili krvne sudove i najčešće predstavlja normalan nalaz kod zdravog deteta. Znatno ređe je posledica postojanja urođene srčane mane ili nekog drugog zdravstvenog problema, kada može biti praćen i određenim tegobama.

Svaki šum na srcu ima posebne karakteristike koje mogu ukazati na njegovo poreklo. To posebno važi za fiziološke šumove “zdravog srca” koji se u većini slučajeva lako prepoznaju. Ipak, u nekim situacijama nije moguće proceniti prirodu šuma samo uz pomoć slušalica, kada se preventivno savetuje ultrazvučni pregled srca.

Svakako. Prepuruka je uraditi kardioški pregled svakom detetu koje ima u planu aktivno bavljenje sportom. Mnoge ozbiljne bolesti srca nemaju simptome u miru ili pri uobičajenim fizičkim aktivnostima i nije ih moguće prepoznati bez adekvatnog kardiološkog pregleda. On obavezno podrazumeva snimanje EKG-a i ultrazvuk srca. Pored toga neka deca nisu konstitucionalno sklona velikim fizičkim naporima i treba ih na vreme savetovati da promene svoj izbor kada još nisu razvila ambicije ili jaku vezanost za izabrani sport.