Ass. dr Dragana Lazarević, dečiji reumatolog

Dečiji reumatolog

Pedijatrijska reumatologija obuhvata lečenje širokog spektra inflamatornih i  neinflamatornih bolesti u dece, prvenstveno bolesti mišićno-skeletnog sistema i krvnih sudova.

Neke od bolesti kojima se bave dečiji reumatolozi su:

Juvenilni idiopatski artritis
Postinfektivni i reaktivni artritis
Juvenilni dermatomiozitis
Sistemski eritematozni lupus
Vaskulitis
Sindromi periodične groznice kao što je porodična mediteranska groznica.
Sindromi neinflamatornog bola uključujući sindrom pojačanog mišićno-skeletnog bola i kompleksni regionalni bolni sindrom
Bol u vezi sa sportom

Aja Medika ima privilegiju da je jedan od naših konusltanata i Ass.dr Dragana Lazarević, jedan od malobrojnih sub-specijalista, dečijih reumatologa u našoj zemlji.

Njenu biografiju možete pogledati ovde.

Koji su najčešći simptomi koji ukazuju da dete treba odvesti kod dečijeg reumatologa?

Deca mogu imati veoma različite simptome od kojih su neki opšti, poput noćnog znojenja, povišene temperature nejasnog uzroka i dužeg trajanja, gubitka u telesnoj težini, različitih kožnih promena, do specifičnih simptoma koji ukazuju na koštano-zglobne bolesti poput jutarnje ukočenosti, ograničene pokretljivosti ili otoka zglobova, bolova u mišićima, deformiteta ekstremiteta itd.

Kako se pripremiti za pregled kod dečijeg reumatologa?

Za pregled dečijeg reumatologa nije potrebna posebna priprema

Da li neophodno poneti prethodnu dokumentaciju?

Kako reumatske bolesti u dece često ostaju neprepoznate od strane pedijatara duži period vremena ili pak deca sa reumatskim bolestima imaju već postavljene pogrešne dijagnoze, uvek je poželjno poneti pre pregleda svu dokumentaciju kako bi imali što detaljniji uvid u prethodna ispitivanja.

Koliko traje i kako izgleda pregled dečijeg reumatologa ?

Pregled dečijeg reumatologa obično traje do 30 minuta i podrazumeva pre svega detaljan razgovor roditeljima i detetom kako bi što bolje opisali početak tegoba i njihov dalji tok kao i fizikalni pregled koji obično uključuje pregled kožnih promena, ispitivanje osetljivosti zglobova i mišića, kao i neke specifične testove za procenu pokretljivosti zglobova. Veoma često je potrebno uraditi i ultrazvučni pregled zglobova i mekih tkiva deteta.

Da li se unapred zakazuje pregled dečijeg reumatologa u Aja Medici?

Pregled dečijeg reumatologa obično nije potrebno unapred zakazati.

Koliko košta pregled dečijed reumatologa u Nišu u Aja Medici?

Cena pregleda dečijeg reumatologa je 4000 RSD