Fabrijeva bolest. Budi i ti nekad lekar!

Da li ste čuli za Fabrijevu bolest. Ništa čudno ako niste. Većina lekara o njoj zna koliko i vi. U pitanju je retka nasledna  bolest za koju terapija postoji i koja se može prepoznati još u detinjstvu. Na žalost to uvek nije slučaj i dijagnoza često kasni mnogo godina. Ako se skroz previdi, očekivani životni vek u muškaraca je kraći za 20, a žena za 15 godina. Kako je prepoznati? Najlakše ako dete ima Fabrijeve krize ili karakteristične promene na koži koje se zovu angiokeratomi (vidi sliku).

Fabrijeve krize su ponavljane epizode neobjašnjivog i jakog bola koji karakteristično počinje u šakama i stopalima, širi se naviše i ne reaguje na  lekove. Deca takođe često imaju osećaj  peckanja, svraba  ili žarenja u ekstremitetima, što se stručno zove neuropatski bol. Nisu retki ni podaci o povećanom ili smanjenom znojenju, mučnini, povraćanju, bolovima u stomaku, dijareji nakon obroka ili poremećajima ritma srca kada je prepoznaju dečiji kardiolozi.  

Angiokeratomi (crveno-purpurne tačkice na koži-vidi sliku) se često sreću kao karakterističan nalaz ali mogu biti lako previđeni. Oni imaju tendenciju da godinama  postanu brojniji i veći i da se grupišu oko pupka pazuha i grudi. 

Ukoliko je i porodična anamneza na bolesti srca, bubrega ili ponavljane moždane udare pozitivna, dijagnoza je skoro postavljena.

Rezultati jedne studije sprovedene u Argentini ukazuju da su najčešće pogrešne dijagnoze u dece sa Fabrijevom bolešću: reumatska groznica,  virusna bolest, psihogene tegobe, reumatizam, giht, ravna stopalai i bolovi rasta. Kod dece sa bolovima u stomaku to su trovanje hranom, nespecifični bolovi, kamen u žučnoj kesi, jetrena insuficijencija, dispepsija, gastroezofagealni refluks, paraziti, bulimija. I na kraju, kod dece sa angiokeratomima, najčešće su to povećano znojenje, vaskularna fragilnost, petehije, lihen.

Zato krenite u potragu za ovom retkom dijagnozom. Možda uspete i shvatite da ste bolji u medicini nego u drugim oblastima. U svakom slučaju, ako uspete, možete nekom puno pomoći. Pedijatri su naravno uvek tu da pomognu ako zatreba.

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Još korisnih tekstova

Preparticipacioni skrining dece

Preparticipacioni skrining dece podrazumeva preventivni kardiološki pregled svakog dečaka ili devojčice koji se bave ili planiraju da se aktivno bave sportom. Njime se u najvećem

Retke bolesti i srčani zastoj

Retke bolesti (RB) su danas sve češća tema brojnih naučnih i stručnih skupova pedijatara. Glavni razlog su nove terapijske mogućnosti u lečenju dece sa ovim