Krvarenje iz nosa ili epistaksa

Krvarenje iz nosa ili epistaksa  je prilično čest zdravstveni problem u dece i najčešće prolazi spontano.

Obično je izazvana lokalnim poremećajima sluznice nosa, ali se nekad iza nje kriju i ozbiljniji zdravstveni problemi poput poremećaja zgrušavanja krvi, hemato-onkološke bolesti, visok pritisaak, povrede, neki sindromi itd. Diferencijalna dijagnoza u većini slučajeva nije teška i lekari najčešće nemaju mnogo dilema oko prepoznavanja klasične epistakse u dece.

Veoma retko epistaksa postaje hroničan problem kada u velikoj meri remeti kvalitet života deteta. Tada je potrebno posegnuti i za neprijatnim metodama lečenja kao što su spaljivanje krvnih sudova nosne sluzokože, operacija nosne pregrade, metode kompresije krvnih sudova nosa (prednja i zadnja tamponada)  ili čak podvezivanje arterije carotis externa.

U nekim pedijatrijskim ordinacijama se danas primenjuje originalan, veoma uspešan, brz, neškodljiv i neinvazivan metod lečenja hronične epistakse. On se bazira na anti-angiogenom efektu jednog od veoma bezbednih, neškodljivih i lako dostupnih lekova .

Uspeh lečenja je kako se navodi u literaturi, gotovo 100  procentan i ubrzo nakon uvođenja terapije, krvarenje iz nosa postaje zaboravljena trauma.

 

Autor teksta

Prof. dr Bojko Bjelaković

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Još korisnih tekstova

Preparticipacioni skrining dece

Preparticipacioni skrining dece podrazumeva preventivni kardiološki pregled svakog dečaka ili devojčice koji se bave ili planiraju da se aktivno bave sportom. Njime se u najvećem

Retke bolesti i srčani zastoj

Retke bolesti (RB) su danas sve češća tema brojnih naučnih i stručnih skupova pedijatara. Glavni razlog su nove terapijske mogućnosti u lečenju dece sa ovim