Kriptohizam (nespušteni testisi) u dece

Iako se pred sam porođaj kod većine dečaka testisi spuste u odgovarajuće mošnice iz trbušne šupljine, ponekad se deca rađaju sa jednostrano ili obostrano nespuštenim testisima. Medicinski naziv za ovo stanje je kriptorhizam i javlja se u otprilike 30% muške nedonoščadi i oko 3% dečaka rođenih u terminu.

Ova razlika se gubi na kraju 3. meseca života kada 80% dečaka ima spuštene testise da bi na kraju prve godine života manje od 1% imalo ovaj problem.

Važno je istaći da se u praksi često sreću mobilni testisi, tj. testisi koji “lutaju”. Oni se povremeno nalaze u preponskom kanalu, a povremeno silaze u odgovarajuće mošnice. Ako se pri kupanju u mlakoj vodi testisi spuste u odgovarajuće mošnice njihovo lečenje nije potrebno! Ukoliko se pak do prvog rođendana to ne desi, važno je javiti se lekaru koji će odlučiti šta dalje. Neprepoznavanje ovog problema na vreme može dovesti do neplodnosti deteta kao i mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kada je najbolje započeti lečenje?

Poželjno je da se lečenje završi do kraja druge godine života (18 meseci), jer sa uzrastom raste procenat dece koja zbog boravka testisa u preponskom kanalu ili trbušnoj šupljini gde je temperatura znatno viša ostaju neplodna.

To znači da će skoro 30% dečaka kod kojih se testis spustio u petoj godini života biti neplodno.

Autor teksta

Prof. dr Bojko Bjelaković

 

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Još korisnih tekstova

Preparticipacioni skrining dece

Preparticipacioni skrining dece podrazumeva preventivni kardiološki pregled svakog dečaka ili devojčice koji se bave ili planiraju da se aktivno bave sportom. Njime se u najvećem

Retke bolesti i srčani zastoj

Retke bolesti (RB) su danas sve češća tema brojnih naučnih i stručnih skupova pedijatara. Glavni razlog su nove terapijske mogućnosti u lečenju dece sa ovim