Sinkopa (kratkotrajni gubitak, kriza) svesti u dece

Sinkopa tj. kriza ili gubitak svesti jedan je od češćih razloga za brigu roditelja i potrebu kliničkog sagledavanja deteta.

Iako se najčešće radi o neprilagođenoj, ali ne i patološkoj reakciji organizma na malo drugačije životne okolnosti (dugo stajanje ili boravak u zagušljivom prostoru), deca se ne retko upućuju na nepotrebne preglede, ili proglašavaju “bolesnim“ iako to zapravo nisu.

Ona su samo imala svoje “žute minute“ kao i svako od nas ponekad u životu iako su u suštini zdrava.

Etiologija ovih sinkopa koje se zovu i vazo-vagalne sinkope je u osnovi bezazlen fenomen koji se sastoji od prolaznog i kratkotrajnog nedostatka kiseonika u mozgu uzrokovan vazo-depresornom ili kardio-inhibitornom reakcijom vegetativnog nervnog sistema. Nekada i jednom i drugom. Verovatno vam nisu poznati ovi stručni termini.

Naravno nisu sve sinkope bezazlene i iz ugla pedijatra najvažnije je prepoznati kardiogene sinkope koje imaju i najozbiljniju prognozu, kao i neurološku pozadinu istih.

Prema najnovijim preporukama relevantnih udruženja koji se bave ovom problematikom, potrebna je samo dobro uzeta anamneza i urađen elektrokardiogram ne bi li se postavila prava dijagnoza vazo-vagalne sinkope i dete poštedelo suvišnih ispitivanja, stresa od nepotrebne dijagnostike i kontakta sa lekarima.

U našoj ordinaciji pregled traje nekoliko minuta a dijagnozu u većini slučajeva potvrđujemo sinkopalnim testom koji je Profesor Bojko Bjelaković kao jedan od prvih dečijih kardiologa u ovom delu zemlje uveo u svakodnevnu kardiološku pedijatrijsku praksu.

 

Autor teksta

Prof. dr Bojko Bjelaković

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Još korisnih tekstova

Preparticipacioni skrining dece

Preparticipacioni skrining dece podrazumeva preventivni kardiološki pregled svakog dečaka ili devojčice koji se bave ili planiraju da se aktivno bave sportom. Njime se u najvećem

Retke bolesti i srčani zastoj

Retke bolesti (RB) su danas sve češća tema brojnih naučnih i stručnih skupova pedijatara. Glavni razlog su nove terapijske mogućnosti u lečenju dece sa ovim